top of page
logos2020-21.jpg
en flag.png
gr-01.png
france.png
hungary.png
arabic.png

CHORAL CROSSROADS  2021

 

Χορωδοί από έξι χώρες 

- Λίβανο, Ουγγαρία, Ιορδανία, Ελλάδα, Γαλλία και Κύπρο-

 ενώνουν τις φωνές τους 

στο κυπριακό τραγούδι "Η ΜΗΛΙΑ" 

 

Διαδικτυακή χορωδιακή συναυλία "εκτός σκηνής"

 

 

 

 

Η Πολιτιστική Κίνηση Επιλογή / Jeunesses Musicales (JM) Κύπρου, σε συνεργασία με το Euro-ArabYouth Music Center, JM Λιβάνου και Youth for Music | JM Ιορδανίας, παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή του θεσμού Choral Crossroads για το 2021.

 

Από την ασφάλεια του σπιτιού, του κήπου τους ή ενός χαρακτηριστικού σημείου της πόλης τους, 42 χορωδοί κάθε ηλικίας από 6  διαφορετικές Ευρωπαϊκές και Αραβικές χώρες συνδέονται με τη βοήθεια της τεχνολογίας και ενώνουν τις φωνές τους, ερμηνεύοντας το γνωστό κυπριακό τραγούδι "Η Μηλιά". Μια σύνθεση του Αχιλλέα Λυμπουρίδη σε στίχους Άνθου Ροδίνη, και σε εναρμόνιση για τετράφωνη χορωδία από τον Μιχάλη Γρηγορίου.

 

Παρότι φέτος βρέθηκαν αναγκαστικά εκτός σκηνής, οι χορωδοί από Ιορδανία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Λίβανο, Γαλλία και Κύπρο έμαθαν τους στίχους και τραγούδησαν τη "Μηλιά" στην κυπριακή διάλεκτο, προσθέτοντας πολιτισμικά στοιχεία από Δύση και Ανατολή.

 

Το μουσικό αποτέλεσμα από το χορωδιακό συναπάντημα, που τα προηγούμενα χρόνια παρουσιαζόταν επί σκηνής, μεταφέρεται στο Youtube, χωρίς τη φυσική παρουσία των χορωδών στη Λεμεσό. Η δύναμη της μουσικής καταργεί εθνικά σύνορα, σμίγοντας φωνές και ανθρώπους έστω και από απόσταση δημιουργώντας μια ιδιαίτερη χορωδία και ένα συγκινητικό αποτέλεσμα.

 

Παράλληλα, το μουσικό βίντεο που ετοίμασε και έστειλε στους διοργανωτές ο/η κάθε χορωδός μέσα από τη δική του μοναξιά της πανδημίας, συνδυάστηκε οπτικά και ηχητικά με όλα τα υπόλοιπα, με στόχο να μεταφέρει ένα πνεύμα αλληλεγγύης και αισιοδοξίας. "Να κάμνεις καϊρέττιν" (μεταφρ. "Να μην αργείς") λέει χιουμοριστικά το τραγούδι του Λυμπουρίδη ενώ είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η λέξη "καϊρέττιν" προέρχεται από το αραβικό gayret, που χρησιμοποιείται και στην τουρκική με την ίδια σημασία*. Στις μέρες της πανδημίας που διανύουμε ο στίχος αυτός παίρνει μια άλλη ερμηνεία και τονίζει τη βαθιά επιθυμία του ανθρώπου να επανενωθεί με τον συνάνθρωπό του και το κοινωνικό σύνολο.

 

Δείτε τη διαδικτυακή χορωδιακή συναυλία στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=rhCI3LLHoYE

 

Εναρμόνιση τετράφωνης χορωδίας: Μιχάλης Γρηγορίου

Σκηνοθεσία: Δανάη Στυλιανού

Μοντάζ: Δανάη Στυλιανού & Ανδρέας Χριστοδούλου

Μοντάζ Ήχου & Μίξη: Μιχάλης Γρηγορίου

Bιολί, Μαντολίνο & Λαούτο: Ανδρέας Χριστοδούλου

Aκορντεόν: Χριστίνα Πισσουρίου

Κρουστά: Παναγιώτης Στυλιανίδης

Κιθάρα: Σπύρος Χαραλάμπους

Σύνθεση: Aχιλλέας Λυμπουρίδης (1917 - 2008) 

Στίχοι: Άνθος Ροδίνης (1926 - 2004)

Πρώτη Εκτέλεση: Σούλη Σαμπάχ

 

 

Χορηγοί: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υ.Π.Π.Α.Ν. και ΟΠΑΠ Κύπρου

 

Το ιστορικό της διοργάνωσης :

Η διοργάνωση ξεκίνησε το 2011, συνεχίστηκε το 2013, 2018 και 2019 και το 2018 τιμήθηκε με τη σφραγίδα του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ο θεσμός γεφυρώνει Δύση και Ανατολή, διασταυρώνοντας Mουσικές και Πολιτισμό από Ευρώπη και Αραβικό κόσμο.

 

 

 

 

* Πηγή: Κοινό λεξικό της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής διαλέκτου (των Ιάκωβου Χατζηπιερή - Ορχάν Καπατάς) 2015

bottom of page